Stresul si homeopatia

Daca suntem norocosi, doar auzim despre stres. Daca suntem mai putin norocosi, îl simtim din plin. Dar ce este el? Hans Selye, cel care a introdus termenul, defineste stresul ca fiind ansamblul de reactii ale organismului uman ce apar în urma actiunii externe a unor agenti cauzali (fizici, chimici, biologici si psihici) constând în modificari morfo-functionale, cel mai adesea endocrine… Ce se ascunde însa în spatele acestor termeni atât de tehnici?
 
Organismul nostru este un sistem delicat, aflat permanent în echilibru dinamic cu mediul. La serviciu, acasa, pe strada, suntem asaltati de informatii, presiuni de tot felul, vesti de cele mai multe ori rele, grija zilei de mâine de chinuie, viitorul copiilor pare incert… În ciuda tuturor acestor lucruri trebuie sa continuam sa traim… Organismul nostru îsi modifica structura si functiile, sunt eliberati diferiti hormoni, adica acele substante care îl ajuta sa îsi ajusteze activitatea pentru a se putea adapta la toate schimbarile care apar. Toate acestea se realizeaza cu consum energetic. O perioada facem fata, cei din jur poate chiar se mira ce bine ne descurcam, desi avem extrem de multe lucruri de facut si acasa si la serviciu, multe griji si putine ore de somn… 
 
La un moment dat, aparent din senin sau la o provocare minora, organismul cedeaza – poate apare o insomnie rebela, atacuri de panica, poate o eruptie pe piele, un puseu de hipertensiune sau o criza de ulcer… Adesea nu facem legatura cu perioada mai lunga sau mai scurta în care am acumulat nelinisti, suferinta, nemultumiri, umilinte etc. Dar radacina raului acolo este. Poate ni se prescrie un somnifer, un anxiolitic sau un unguent, un medicament care se adreseaza organului bolnav, în functie de diagnosticul pe care medicul alopat îl stabileste. Dar asta nu înseamna ca problema a fost rezolvata. Simptomele dispar, dar dereglarea profunda care a stat la baza aparitiei acestora se mentine si, la un moment dat ele reapar sau, înca mai grav, apar simptomele unei boli si mai severe…
 
Sa nu uitam însa ca suntem atât de diferiti. Problema stresului este una foarte personala. Aceeasi întâmplare poate avea un efect neglijabil pentru un anumit individ, în timp ce pentru un altul are un efect devastator. Nu este vorba atât de evenimentul în sine, cât de perceptia lui de catre fiecare persoana în parte. Aceasta difera, în functie de experientele trecute ale subiectului si de cât de dezechilibrat este organismul fiecaruia. Pentru o persoana este suficient un singur eveniment stresant pentru a aparea tot felul de probleme de sanatate, în timp ce o alta acumuleaza stresuri o lunga perioada de timp înainte de a sesiza degradarea starii sale de sanatate.
 
În homeopatie abordarea este diferita. Organismul este privit ca un întreg. Este tratata persoana si nu boala. Nu numele bolii este important, ci toate modificarile pe care le simtim în ceea ce priveste starea noastra de sanatate. Chiar daca mergem la homeopat pentru o eruptie pe piele, pentru dureri de cap sau atacuri de panica, acesta ne întreaba despre functionarea noastra la toate nivelele – fizic, emotional, mental. Medicul homeopat priveste toate simptomele, semnele si senzatiile pe care le avem ca pe “cuvintele” prin care corpul îsi exprima dezechilibrul energetic interior. El “asculta” ceea ce are de spus întregul sistem si ne da un medicament numit remediu homeopat, care ajuta la reechilibrarea întregului organism. Astfel, problemele noastre dispar în mod natural, deoarece este corectata cauza lor. Dispar nu numai simptomele pentru care ne-am dus la consultatie, ci si altele, pe care poate nici nu i le am mentionat medicului. Si, înca mai important, dispar predispozitiile la anumite boli, adica anumite dezechilibre care urmau sa duca la aparitia unor boli sunt corectate înainte ca bolile respective sa se manifeste. Suntem scutiti astfel de multe boli si suferinte.
 
 
Sa luam câteva exemple. O persoana care si-a pierdut copilul. Pe scala Holmes de evaluare a intensitatii stresului, acest eveniment se afla cel mai sus. Oricât timp ar trece, aceasta rana nu se vindeca niciodata complet. Dar parintele acela învata cumva sa “functioneze” mai departe. Sunt însa persoane pe care mâhnirea le face treptat sa se închida în sine. Se izoleaza de restul familiei si de prieteni, îsi pierd bucuria de a trai si uneori chiar peste ani, ajung la medic cu alergii, migrene sau afectiuni ale glandei tiroide, de exemplu, care aparent, nu au nici o legatura cu decesul copilului. Remediul numit Natrium muriaticum le poate vindeca pe toate acestea deoarece reechilibreaza întregul organism, pornind de la cauza (suferinta provocata de disparitia cuiva drag).
 
O persoana care a suferit o deceptie sentimentala. Lovitura pe care o resimte este puternica. La un moment dat începe sa aiba palpitatii, senzatie de nod în gât, ofteaza, are ameteli, valuri de frig sau de caldura, tot felul de spasme si ticuri. De multe ori poate chiar sa cheme ambulanta deoarece se simte foarte rau. Starea sa poate fi diagnosticata drept spasmofilie (sau lipsa de calciu) si dupa un tratament cu calciu se poate simti mai bine o perioada, dar simptomele revin. Uneori, chiar si o singura doza din remediul numit Ignatia poate rezolva definitiv problema.
 
Un copil se sperie foarte tare dupa ce asista pe strada la un conflict violent sau chiar dupa ce vizioneaza un film de groaza. El începe sa aiba cosmaruri îngrozitoare din care se trezeste doar partial, tipând speriat si poate fi linistit cu greu. Începe sa se teama de întuneric, de singuratate, devine nervos, violent, e agitat si se concentreaza greu la lectii. Câteva doze din remediul numit Stramonium pot rezolva problema si readuce linistea în familie.
 
O persoana a fost implicata într-un accident rutier. Desi fizic nu a suferit decât rani minore, faptul ca a fost în pericol sa-si piarda viata a reprezentat un stres care a dereglat întreg organismul. Începe sa faca atacuri de panica: are episoade în care brusc apare sentimentul de teama, inima începe sa îi bata cu putere, transpirae, tremura, simte ca se sufoca si ca moartea este iminenta. Între aceste accese poate sa se comporte normal sau poate ajunge chiar sa se teama sa mai ramâna singur sau sa iasa singur din casa. Aconitum este remediul care va reechilibra organismul unei astfel de persoane, redându-i sanatatea si, practic, libertatea…
 
Caci ce altceva este sanatatea? Asa cum spunea George Vithoulkas, profesorul meu grec de homeopatie, libertatea este cuvântul-cheie în definirea sanatatii. Sa fii sanatos înseamna sa nu ai dureri, disconfort sau slabiciune la nivel fizic, sa fii liber de suferinta la nivel emotional (ceea ce are ca rezultat o stare de calm si seninatate) si sa fii liber de egoism si egocentrism la nivel mental-spiritual. Nu ar fi minunat sa fim toti într-o astfel de stare cât mai mult posibil? 
 
Dr. Mihaela Georgia Cîmpian
Medic specialist MF, atestat în homeopatie,
apifitoterapie si acupunctura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *