Kinetoterapie

Kinetoterapie

Despre recuperare medicala
Clinica Qi va ofera servicii de recuperare medicala, sub atenta observatie a celor mai buni medici specializati in recuperare medicala.

Recuperarea medicala (RM) reprezinta o continuare logica, absolut necesara, a actului terapeutic, de aceea recuperarea remdicala este denumita si “a treia medicina”, concept care subliniaza legatura indisolubila cu medicina profilactica (asa-numita “intaia medicina”) si medicina terapeutica (“cea de-a doua medicina”). Scopul general al recuperarii medicale este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales sa previna agravarea afectiunii acestuia.

Recuperarea medicala, este procesul de dezvoltare a unei persoane disabile, finalizat prin realizarea intregului potential fizic, psihologic, social, profesional, ocupational si educational, compatibil cu infirmitatile psihologice sau anatomice si limitarile ambientale.

Recuperarea medicala are o importanta foarte mare, de recuperarea medicala depinde in mare masura dezvoltarea personala a bolnavului. Cu cat recuperarea medicala are mai mult succes, cu atat dezvoltarea bolnavului pe plan personal va fi mai buna. Programul de recuperare medicala ar putea avea mai mult succes daca pacientul beneficiaza de sustinerea morala a tuturor celor din jurul sau, acesta putand participa activ la procesul de recuperare medicala. Orice om care a suferit o trauma ce a putut fi vindecata este mai increzator atunci cand realizeaza ca este din nou util familiei, societatii, celor din jur. De la inceputul tratamentului, pacientul trebuie sa constientizeze ca programul de recuperare medicala depinde de atitudinea lui fata de program. Daca el va respecta in detaliu indicatiilor specialistului, atunci sansele care programul de recuperare medicala cresc semnificativ.


Recuperarea medicala este influentata de factorul psihic

Se stie din toate timpurile despre influenta factorului psihic influen. Psihicul bolnavului poate influenta reusita Reusita programului de recuperare medicala va depinde de importanta acordata psihicului bolnavului. Influenta pozitiva psihicului, in derularea eficienta a unui program de recuperare medicala este absolut importanta. De asemenea, influenta factorului psihic in aparitia si dezvoltarea spre agravarea sau insanatosirea bolnavilor este considerabila. Un psihic negativ, constituie o importanta frana in recuperarea medicala a pacientului.

Astfel, se va urmari dezvoltarea pacientului pe plan psihic, se va acorda suport moral si incredere, iar depresia, anxietatea si refuzul de-a coopera la programul de recuperare medicala vor fi inlaturate. Terapeutul va stimula dorinta de vindecare, rezervandu-i totodata pacientului, satisfactia pentru participarea sa. Bolnavul trebuie sa inteleaga oportunitatea terapiei, sa fie convins ca in conditiile respectarii indicatiilor date, evolutia afectiunii sale va decurge in conditii bune.

Recuperarea medicala poate fi privita ca fiind o dezvoltare personala. Valorificarea potentialului de recuperare a pacientului, faciliteaza dezvoltarea relatiei cu sine si a relatiei cu cei din jur. Pacientul se poate dezvolta pe plan psihic, fizic, social chiar si educational.

Recuperarea medicala in societatea moderna
In societatea moderna, recuperarea medicala reprezinta un domeniu de mare actualitate, iar motivele sunt lesne de inteles, daca se iau in considerare doua aspecte esentiale: incidenta tot mai mare a bolilor cronice si traumatismelor, precum si cresterea numerica a populatiei de varsta a treia. La acest lucru, contribuie in plus accentuarea gradului de constientizare a societatii privind importanta reintegrarii individului, afectat de boala sau traumatism, in mediul familial si socio-profesional.

Invaliditatea, indiferent de tipul de provenienta, fie ca este traumatica, neurologica, dobandita, reduce din imaginea de sine a pacientilor, din calitatea vietii, fiind necesar un efort suplimentar pentru acest tip de pacienti si o intelegere fizica si medicala a afectiunilor lor avand ca suport moral si fizic la indemana, recuperarea medicala.

Recuperarea medicala vine in sprijinul pacientilor oferind acestora, posibilitatea recastigarii maximei independente. Pentru unii pacienti, recapatarea unor functii pierdute, a unui restant functional, inseamna un nou inceput. Pentru unii pacienti chiar si cel mai mic grad de recuperare a unui deficit motor poate genera satisfactii incomensurabile. Pentru unii pacienti, reintoarcearea cat mai rapida la locul de munca, constituie un alt obiectiv important, o bucurie a faptului ca pot fi din nou utili atat din punct de vedere profesional cat si social.

Cu ajutorul programelor de recuperare medicala unii dintre pacienti “pot incepe din nou sa traiasca”. Acolo unde rezultatele sunt vizibile, si increderea pacientilor este mai mare. Este foarte important dealtfel ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.

Reusita unui tratament de recuperare medicala va depinde intotdeauna de factorul psihic al pacientului. Cu cat acesta este mai optimist, mai increzator in fortele proprii si cu cat va participa mai mult la procesul de recuperare, cu atat si rezultatele vor fi mai vizibile si mai bune.

Recuperarea medicala este foarte importanta aproape oricarei patologii. In prezent, domeniile pentru care recuperarea medicala opereaza sunt destul de numeroase. Primul domeniu este aparatul locomotor care poate fi dizabilizat prin numeroase cauze: boli neurologice, boli reumatismale, afectiuni traumatice, etc. De asemenea, este recunoscuta recuperarea medicala in bolile cardiorespiratorii.

Recuperarea medicala presupune programe individualizate de activitate fizica completate de evaluare medicala specializata si evaluare psihologica, care sa permita celui suferind sa-si recapete increderea si sa-si continue viata si proiectele propuse.